Onder voorbehoud van financiering, wat betekend het?

Je hebt het vast vaker voorbij zien komen toen je opzoek was naar een woning online. ‘Onder voorbehoud van financiering’. Maar wat betekend dit nu eigenlijk?

Wanneer een woning verkocht is onder voorbehoud van financiering houd dit in dat de woning in feiten verkocht is, de enige manier waarop de koop van de woning in een dergelijk geval niet door kan gaan is wanneer de financiering van de koper niet rond komt of wanneer andere ontbindende voorwaardes van kracht komen welke opgenomen zijn in de koopovereenkomst. De woning is dus bijvoorbeeld verkocht onder het voorbehoud dat de koper een financiering voor de woning kan krijgen of de andere opgenomen voorwaardes.

In technische termen zijn de koper en verkoper tot een overeenkomst gekomen met ontbindende voorwaarden. Dit houd in dat de koop van de woning niet door gaat in het geval dat bijvoorbeeld de financiering niet rond komt. Dit houd in dit voorbeeld dus in dat de woning gekocht gaat worden als de financiering rond is. In feiten is de woning dan dus ook verkocht. Enkel wanneer de koper zijn of haar financiering voor de woning niet rond krijgt wordt de koop ontbonden en komt de woning daarmee (vaak) opnieuw op de markt.

 

Voorbehoud financiering

Het meest voorkomende voorbehoud bij de koop van een woning is de financiering. De koper heeft namelijk een bepaalde periode waarin hij of zij de tijd heeft om de financiering van de woning rond te krijgen. Vaak wordt er in de koopovereenkomst opgenomen hoelang deze periode is. Met andere woorden, hoelang de koper de tijd heeft om financiering te regelen voor de woning.

 

Wat gebeurt er als er geen financiering is?

Wanneer er binnen de opgegeven tijdsperiode geen financiering is wordt de koop ontbonden zonder dat hier gevolgen aan verbonden zijn. Dit is immers opgenomen in de gesloten overeenkomst. Dit houd in dat de koper aan niets gebonden is gezien geen bank of persoon een financiering heeft willen verlenen. In dit geval wordt de woning vaak direct opnieuw op de markt gebracht of krijgen 2e of 3e wachtende voor de woning de kans om een definitief bod uit te brengen en beginnen de onderhandelingen daarmee opnieuw.